Wsnp

De Wsnp, afkorting van de Wet schuldsanering natuurlijke personen, is een wet die voor mensen met problematische schulden een oplossing biedt. Iedereen weet dat schulden hebben een groot probleem is om. Met behulp van de wnsp wordt er de mogelijkheid gecreeƫrd op een toekomst zonder schulden. Als u wilt worden toegelaten tot de wsnp dan moet u dit indienen bij de rechtbank. Hier is geen advocaat voor nodig. Tijdens de zitting moet u aangeven waarom u in aanmerking wilt komen voor de wsnp. De rechter zal uw aanvraag beoordelen door u vragen te stellen over uw huidige schuldenlast en hoe dit ontstaan is.

Uitspraak van de rechter
U wordt failliet verklaard als duidelijk is dat u de schulden niet meer terug kunt betalen. De schulden blijven echter bestaan wanneer u failliet bent. Om te voorkomen dat u niet voor altijd met de schulden blijft zitten worden er afspraken gemaakt. De schuldsaneringsregeling is hetgeen dat volgt op een persoonlijk faillissement. Deze regeling is vastgesteld voor een periode van drie jaar.

De wsnp is voor mensen bedoeld met problematische schulden die zijn ontstaan buiten eigen schuld om. Tijdens een periode moet er aan allerlei voorwaarden worden voldaan. Lees er meer over op de schuldsaneringsregeling pagina. Na de periode van drie jaar kan de rechtbank oordelen dat u weer zonder schulden verder mag leven, in feite met een schone lei. De schulden zijn dan niet meer op u te verhalen.

Vrij te laten bedrag
Iedereen moet eten, en daarom wordt er rekening gehouden met een zogeheten vrij te laten bedrag. Dit is het bedrag dat u maandelijks nodig hebt om rond te komen. Het is wettelijk vastgelegd dat dit bedrag minimaal 90% is van de geldende bijstandsnorm. Er wordt ook rekening gehouden met een reserveringstoeslag van 5%. Dit betekent dat u in de periode van de wsnp dat u dus 95% van de bijstandsnorm hebt als inkomen.