Wat is budgetbeheer?

Bij budgetbeheer beheert iemand anders uw geld volgens een plan. De beheerder zorgt ervoor dat u niet meer uitgeeft dan wat er binnenkomt. Van een deel van wat er overblijft krijgt u om van te leven. Het grootste deel wordt echter gebruikt voor betaling van de vaste lasten of om mee te sparen.

Er zijn drie vormen van budgetbeheer:
Budgetbeer Basis: De beheerder betaalt alleen de huur of hypotheeklasten en ziektekosten. Alle andere rekeningen betaalt u zelf.
Budgetbeheer Plus: De beheerder betaalt huur of hypotheeklasten, ziektekosten en één andere betaling. Alle andere rekeningen betaalt u zelf.
Budgetbeheer Totaal: De beheerder betaalt huur of hypotheeklasten, ziektekosten en de andere betalingen uit het budgetplan.

Waarom kiezen voor budgetbeheer?
Doordat iemand met een plan uw budget beheert voorkomt u dat er nieuwe schulden ontstaan. Het meest belangrijke is misschien nog wel dat het problemen voorkomt doordat de belangrijkste betalingen altijd gedaan worden. U kunt budgetbeheer voor uzelf aanvragen of voor een familielid die niet op eigen benen kan staan. U hebt zelf de keuze voor hoelang u het beheer over uw geld wilt overdragen. Bij budgetbeheer betaalt u een vergoeding per maand aan de beheerder. Als het via de Sociale Dienst wordt geregeld dan neemt deze kosten voor zich.

Voorwaarden voor budgetbeheer:

  • U moet een goed overzicht hebben van uw financiële situatie.
  • Uw inkomen wordt gestort op de rekening van de beheerder.
  • U moet er zelf voor zorgen dat er voldoende inkomen is.
  • De rekeningen moeten tijdig worden overgedragen aan de beheerder.
  • De budgetbeheerder betaalt alleen rekeningen welke in het budgetplan zijn afgesproken.
  • U krijgt een bankpas van de beheerder of u krijgt het huishoudgeld op uw bankrekening.
  • U ontvangt maandelijks een overzicht.
Artikelen over schuldhulpverlening: