Welke soorten schulden zijn er?

Er zijn niet alleen schulden door het aangaan van een lening maar er zijn nog veel meer. Iedereen weet dat een lening afsluiten direct betekent dat er een schuld is. Er zijn echter andere leenvormen waarbij niet iedereen er aan denkt dat het een schuld is. Weet u bijvoorbeeld dat rood staan een schuld is? Als u gebruikt maakt van een creditcard dan staat dit ook gelijk aan een schuld.

Overlevingsschulden
Als u hoge vaste lasten hebt in verhouding tot wat u verdient dan kunt u in betalingsproblemen komen als dit voor een langere periode is. U hebt dan overlevingsschulden. Deze soort schulden komen vaak voor bij een minimum inkomen.

Overbestedingschulden
De schulden die ontstaan door overbesteding komen vaak voor. In principe hebt u genoeg geld om rond te komen maar toch lukt dat niet doordat u te veel uitgeeft. Uw uitgaven zijn te hoog in verhouding tot uw inkomen. Als u een krediet hebt afgesloten die u eigenlijk niet kunt betalen valt hier ook onder.

Aanpassingschulden
Aanpassingsschulden ontstaan als er een verandering is in bijvoorbeeld uw inkomen. Als u uw baan kwijtraakt moet u het bijvoorbeeld met minder doen. U hebt minder inkomen maar de lasten blijven hetzelfde. Onder aanpassingsschulden vallen ook onvoorziene uitgaven na een scheiding of als u op uzelf gaat wonen.

Compensatieschulden
De compensatieschulden komen voort uit psychische problemen. Als u bijvoorbeeld iedere dag achter een gokkast zit door een gokverslaving of als u drugsproblemen hebt dan valt het onder deze categorie.

Artikelen over schuldhulpverlening: