Wat is loonbeslag?

Als u een financiƫle verplichting hebt die u niet kunt nakomen om welke reden dan ook dan kan de deurwaarder beslag leggen op uw loon. Een incassobureau kan geen beslag leggen op uw loon. Dit moet de deurwaarder doen. De deurwaarder heeft op haar beurt een vonnis nodig van de rechter.

Hoeveel hou ik over?
De deurwaarder kan niet zomaar beslag leggen op uw gehele salaris. De deurwaarder moet rekening houden met de beslagvrije voet. U hebt immers geld nodig voor levensonderhoud en de vaste lasten. Hoe hoog de beslagvrije voet is hangt af van de gezinssamenstelling maar is wettelijk vastgelegd. De beslagvrije voet is minimaal 90% van de bijstandsnorm inclusief vakantiegeld. Dit betekent dat er ook beslag kan worden gelegd op uw vakantiegeld. Als u hoge woonlasten hebt maar geen recht op huurtoeslag dan moet hier rekening mee gehouden worden. Hetzelfde geldt voor de premie voor de ziektekostenverzekering. De deurwaarder kan geen beslag leggen op toeslagen die u ontvangt.

Moet ik de werkgever inlichten?
Het is verstandig om zo snel mogelijk uw werkgever in te lichten over uw problemen. U kunt mogelijk samen tot een oplossing komen. Als er beslag wordt gelegd op uw salaris dan is dit direct bekend bij uw werkgever. Uw werkgever maakt het bedrag dan direct over naar de deurwaarder totdat de schuld voldaan is. De werkgever is verplicht om hieraan mee te werken.

Hoe kan ik loonbeslag voorkomen?
Loonbeslag is een erg lastige situatie. Het is verstandig om alles te proberen om het te voorkomen. De deurwaarder maakt extra kosten waardoor uw schuld hoger wordt. Neem zo vroeg mogelijk contact op met de deurwaarder om de schuld te bespreken. Streeft ernaar om tot een betalingsregeling te komen en houdt u aan de afspraken. Als u er zelf niet uitkomt vraag dan hulp aan.

Artikelen over schuldhulpverlening: