Schuldsaneringsregeling

De schuldsaneringsregeling is voor iedereen bedoeld die zonder schuld in de schulden is gekomen welke voor grote financiƫle zorgen hebben geleid. Deze regeling is vastgesteld voor een periode van drie jaar. Zo heeft iedereen de kans om na drie jaar met een schone lei te beginnen. Tijdens de regeling moet u zich houden aan de verplichtingen die voortkomen uit de regeling. Het is dus mogelijk om na drie jaar volledig schuldenvrij te zijn. De schulden die u had voor de regeling zijn na de drie jaar niet langer afdwingbaar.

De persoon met schulden heeft de volgende verplichtingen:

  • De rechter stelt een bedrag vast dat u iedere maand nodig hebt voor bijvoorbeeld huur, eten en andere broodnodige zaken. Hoeveel dit is hangt af van de gezinssituatie en welke vaste lasten u hebt. Alles wat u verdiend boven dit bedrag komt ten goede van een derde rekening, ook wel een boedelrekening genoemd. Als de rechter bijvoorbeeld heeft bepaald dat u 1000 euro nodig hebt en u verdiend 1500 euro dan gaat er iedere maand 500 euro naar de boedelrekening. Alle extra’s die u ontvangt zoals een erfenis of vakantiegeld gaat ook naar deze rekening.
  • U mag geen nieuwe bovenmatige schulden laten ontstaan. Val niet in het oude patroon door geld te blijven lenen van familie of commerciele instellingen. De schulden worden dan alleen maar meer terwijl u juist bezig bent om schuldenvrij te worden.
  • Een andere verplichting is dat u zoveel mogelijk moet proberen te verdienen. Als u kunt werken dan moet u blijven werken. Hebt u geen werk dan moet u actief op zoek naar werk. Deze verplichting vervalt alleen als u kunt aantonen dat u volledig arbeidsongeschikt bent.
  • U bent verplicht om alles mee te delen aan de bewindvoerder dat van belang is voor de regeling. Een verhuizing of het veranderen van werk zijn zaken die eerst met de bewindvoerder moeten worden besproken. De rechter is hier streng in. Het is mogelijk dat wanneer u zich niet aan deze regel houd de rechter de regeling stopt. U gaat in dat geval failliet of zelfs in de schulden blijven zitten.