Hoe gaan schuldeisers te werk?

Als u betalingsproblemen hebt en een afbetaling voor een krediet niet kunt betalen, of de huur van uw woning, dan zal een schuldeiser doorgaans alles er voor doen om het geld te innen. U bent verplicht te betalen zoals dat vastgelegd is in een contract. Wanneer u dit niet nakomt dan kan de schuldeiser vergoeding eisen. U zult ten eerste een aanmaning of herinnering ontvangen. Als u hier niet op reageert dan kan de schuldeiser stappen ondernemen om het geld op een andere manier te innen. Reageer dus altijd op de aanmaning of herinnering, ook al u de betaling niet kunt voldoen.

Incasso of deurwaarder
De volgende stap voor een schuldeiser is om een deurwaarder of incassobureau in te schakelen. Deze neemt de vordering over van de schuldeiser. Er kan vervolgens beslag worden gelegd op uw salaris of uitkering. Het inschakelen van een derde partij kost de schuldeiser geld. Dit komt uiteindelijk voor uw rekening. Hierdoor loopt uw schuld verder op. Als u achterloopt met de betaling van de huur dan kunt u zelfs uit uw woning gezet worden. Het is verstandig om al in een vroeg stadium contact op te nemen met de schuldeiser om verder kosten te voorkomen.

Het treffen van een regeling met de schuldeisers
Als u de problemen niet zelf kunt oplossen dan moet u proberen een regelen te treffen met schuldeisers. U kunt bijvoorbeeld uit huis gezet worden of te weinig overhouden om te kunnen leven. Om tot een regeling te komen kunt u hulp inschakelen van een kredietbank, sociale dienst of een andere schuldhulpverlenings instantie. Deze kunnen u helpen tot een regeling te komen met de schuldeisers.

Artikelen over schuldhulpverlening: